De Arc de Triomf in Barcelona, voor alle Barcelona bezoekers

Arc de Triomf

Een groot aantal gebouwen in Barcelona zijn gebouwd in verband met de wereldtentoonstelling die plaats vond in 1888. Het feit dat deze tentoonstelling naar Barcelona kwam was een grote overwinning voor de stad, onder andere de Montjuic werd hiervoor bebouwd en de architect Domènech i Montaner ontwierp in deze tijd gebouwen die hem zijn naamsbekendheid brachten. Dit grote festijn moest natuurlijk ook op toepasselijke wijze worden gevierd en daarom werd de triomfboog Arc de Triomf opgericht die tegelijk diende als ingang voor de tentoonstelling.

Het bouwen van een triomfboog stamt uit de Romeinse oudheid waar ze werden opgericht als herdenking aan een triomftocht na een veldslag, of als er geen triomftocht plaatsvond om een overwinning te herdenken. Op het Forum Romanum in Rome kun je nog restanten van de eerste bogen terugvinden maar ook (bijna) geheel intact gebleven bogen staan verspreid door het gehele voormalige Romeinse rijk.

  Arc de Triomf Barcelona  

In latere tijden werden de bogen niet meer alleen opgezet voor triomftochten maar om gedenkwaardige momenten te herinneren, soms een overwinning van een oorlog, soms andere feestelijke gebeurtenissen. Één van de bekendste post-Romeinse triomfbogen is de Arc de Triomphe in Parijs. Deze werd gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte na zijn overwinning in Austerlitz en is de één na grootste boog ter wereld.

De Arc de Triomf in Barcelona is een goed voorbeeld van een boog die niet is opgezet in verband met een overwinning maar voor een ander soort triomf. Zoals hierboven gezegd vormde het de entrée van de wereldtentoonstelling in Parc Ciutadella, inmiddels is de boog een klein stukje verhuisd naar het begin van de promenade gelegen voor datzelfde park. De boog is ontworpen door Josep Vilaseca i Casanovas in de neo-moorse stijl en heeft door de gebruikte steensoort een rode kleur.

image image image

Naast de ontwerper hebben er nog vier anderen aan de triomfboog meegewerkt. Josep Reynés heeft de voorste fries ontworpen genaamd ´Barcelona verwelkomt de landen´. De andere fries is van de hand van Josep Llimona en stelt een prijsuitreiking voor. Daarnaast hebben Torquat Tassó en Antoni Vilanova de versieringen afgemaakt met het wapenschild van Barcelona en een representatie van de andere 49 Spaanse provinciën.

Bent u op een zonnige dag in Barcelona pak dan rond lunchtijd de metro image  naar Arc de Triomf. Neem even de tijd om het bijzondere rode bouwwerk te bekijken en loop daarna door naar Parc Ciutadella om daar op uw gemak een picknick te houden.

Annemarie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here